J. Brouwer: 033-4544005 / M. van de Poll : 033-4544005 / H.L.S. Hermans: 033-4544006

Griepprik 2024

Op deze pagina vindt u alle informatie over de griepvaccinatie en de pneumokokkenvaccinaties.  

GRIEPVACCINATIE 

De geplande datum voor de griepvaccinatie is vrijdag 25 oktober 2024 van 15:00u tot 17:30u.  

Extra ronde: Woensdagochtend 13 november van 11.00-12.30u 

Extra ronde: Maandag 18 november  van 15.30-17.00u 

Daarnaast prikken we voor de bewoners in en rond Puntenburg op dinsdagochtend 29 oktober van 10.30u-12.00u in de huisartsenkamer van Puntenburg 

Griep is een virus waar mensen flink ziek van kunnen worden. Griep is iets anders dan een zware verkoudheid. Vooral mensen van 60 jaar en ouder en mensen met bepaalde aandoeningen (zoals diabetes, een hart-, long – of nierziekte of een verminderde weerstand) kunnen ernstig ziek worden. Soms zelfs met overlijden tot gevolg. Daarom nodigen huisartsen deze mensen elk najaar uit voor een gratis griepprik. De griepprik is de beste bescherming tegen ernstige gevolgen van griep. De griepprik zorgt ervoor dat uw afweer tegen het griepvirus verbetert. 2 weken na de griepprik heeft u genoeg afweerstoffen.  

Als u in aanmerking komt voor de jaarlijkse griepvaccinatie dan krijgt u hiervoor vanzelf een brief. Deze kunt u begin oktober verwachten. Iedereen die vorig jaar niet gereageerd heeft op de oproepbrief voor de griepvaccinatie, ontvangt dit jaar geen uitnodiging mee. Vanzelfsprekend komt u nog steeds in aanmerking voor de gratis griepprik maar dan moet u even contact opnemen met de praktijk via de zorgonline app of telefonisch. 

Sinds enkele jaren horen de mensen met een BMI hoger dan 40, verstandelijk beperkten, mensen met een cochleair implantaat (inwendig gehoorapparaat). 

Ook zwangeren vanaf 22 weken lopen meer risico. Pasgeborenen en zwangeren lopen meer risico om ernstiger ziek te worden van griep, met als mogelijke gevolgen benauwdheidsklachten of ziekenhuisopname. Na griepvaccinatie tijdens de zwangerschap maakt het lichaam van de zwangere antistoffen aan tegen het griepvirus. Deze beschermen haarzelf. Via de placenta komen de antistoffen tegen het griepvirus ook bij de baby terecht die de baby beschermt tegen griep in de eerste maanden na de geboorte wanneer ze vaak kwetsbaarder zijn. Als zwangeren of pasgeborenen na griepvaccinatie toch griep krijgen, verloopt de infectie meestal mild. Zij kunnen vanaf 22 weken zwangerschap (in het griepseizoen) bij het consultatiebureau de jaarlijkse griepprik halen om zo kinderen van 0 tot 6 maanden te beschermen.  

 

 PNEUMOKOKKEN VACCINATIE 

Een pneumokok is een bacterie. Er bestaan meer dan 90 verschillende typen pneumokokken. Iedereen kan de bacterie bij zich dragen zonder er ziek van te zijn. De bacterie zit dan in de neusholte. Door niezen en hoesten komt de bacterie in de lucht. Mensen vanaf 60 jaar kunnen ziek worden door pneumokokken. De gevolgen kunnen ernstig zijn:  

  • U kunt onder andere longontsteking krijgen.  
  • Andere veel voorkomende pneumokokkenziekten zijn hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging.  
  • Na ziekte door pneumokokken kan uw gezondheid minder goed blijven.  
  • U heeft kans op eerder overlijden.   

De beste manier om pneumokokkenziekte te voorkomen is door vaccinatie.   

Dit najaar ontvangen mensen van 60 tot en met 63 jaar (Geboren tussen  01-01-1961 t/m 31-12-1964 ) een uitnodiging van hun huisarts voor een gratis vaccinatie. De pneumokokkenprik werkt vijf jaar.   

Als u in aanmerking komt voor de pneumokokkenvaccinatie dan krijgt u hiervoor vanzelf een brief. Deze kunt u begin oktober verwachten. U krijgt de pneumokokkenvaccinatie en de griepprik op dezelfde dag. Heeft u bij uw huisarts aangegeven dat u geen uitnodiging voor de griepprik wilt ontvangen? En valt u in de doelgroep voor de pneumokokkenprik? Dan krijgt u wel een uitnodiging voor de pneumokokkenprik.  

Als u in het verleden een uitnodiging gekregen heeft maar u was niet in staat om te komen dan kunt u binnen 2 jaar contact opnemen met uw huisarts. U komt dan alsnog in aanmerking voor de pneumokokkenprik en kan daarna weer meedoen met de 5 jaarlijkse vaccinatie als uw geboortejaar aan de beurt is.  

 Wanneer mag u geen pneumokokkenprik?  

Het vaccin is voor bijna iedereen geschikt. Maar mensen die eerder een allergische reactie hebben gekregen van één van de bestanddelen van het vaccin mogen zich niet laten vaccineren. Dit laatste komt maar zelden voor.  

Er is een aantal redenen waarom het beter is om de prik uit te stellen:  

  • als u op het moment dat u de prik zou halen koorts heeft;  
  • als u binnen 48 uur na de prik geopereerd wordt;  

U kunt dan het beste proberen om op de andere vaccinatiedagen komen.  

 Chemotherapie of recentelijk een beenmergtransplantatie?  

Als u 3 maanden voor de vaccinatie chemotherapie krijgt (heeft gekregen), moet u met uw behandelend arts overleggen of het nu het goede moment is voor de pneumokokkenprik. De pneumokokkenprik kan geen kwaad tijdens de chemotherapie, maar werkt dan soms minder goed. Daarom kan het beter zijn om te wachten tot de chemotherapie klaar is. Ook als u kort geleden een beenmergtransplantatie heeft gehad, kunt u het beste met uw specialist overleggen of u op dit moment een pneumokokkenprik mag krijgen.